Mange lurer på hva slags katter vi har på kattehuset vårt. Vi har til enhver tid ca. 25 store og små nøster på Kattehuset, og i tillegg har vi mange katter i midlertidige fosterhjem. Noen er langhårede og noen er korthårede, noen er unge og noen er voksne. Ingen katt er helt lik en annen, alle har som vi mennesker unike og ulike personligheter. Et fellestrekk har de imidlertid: Alle ønsker seg et godt og permanent hjem!

Vi har svært stor pågang av folk som spør om vi kan ta ansvaret for dyr de vet er i nød. Hver gang en katt får et nytt hjem, får vi plass til en ny, hjemløs stakkar.

Slik adopterer du en katt fra FOD

Ønsker du å adoptere en katt fra oss, må du først fylle ut et spørreskjema og gjennomgå godkjenningssamtale med en av våre frivillige. Vi vil ta kontakt med deg så raskt vi har mulighet til det, men det er stor pågang og ventetid må påberegnes.

Med grunnlag i spørreskjemaet som er fylt ut, vil vi sammen med dere finne ut hvilken katt eller katter som passer sammen med akkurat deres familie.

Før du anskaffer deg en katt eller flere katter bør du ha tenkt nøye gjennom en del ting:

Har du tid til å ha én eller flere katter?

En katt er et veldig sosialt dyr. Katten trenger stell, kos, aktivisering og lek.

Har du råd til å ha én eller flere katter? Det koster penger å ha katt; den må ha riktig fôr, ormekurer, årlig helsesjekk hos veterinær og den må vaksineres årlig. Tar du til deg en kattunge må du sette av penger til kastrering og id-merking når katten er gammel nok (cirka 6 måneder). Du må også ha økonomi til å kunne ta med katten til veterinær hvis den skulle bli syk.

Har du sjekket husstanden for allergi?

Det er bedre å gjøre det før du anskaffer deg en katt, så slipper katten å flytte så mye rundt, og du slipper å måtte gi fra deg en katt du har blitt glad i. Det er veldig stressende for en katt å måtte bytte eier og flytte ofte.

Har du trygge og gode utemuligheter?

Har du gode muligeter for at katten kan være ute?

Det bør være rolige omgivelser, uten store trafikkerte veier. En bakgård i Oslo sentrum er ikke gode utemuligheter. Hvis du ikke er 100 % sikker på at du har trygge og gode uteområder katten din kan boltre seg fritt i bør du vurdere innekatter.  

Vi anbefaler at man med innekatter har to sammen som kan holde hverandre med selskap – med mindre det er snakk om en voksen katt som er vant til innetilværelsen og som ikke er glad i andre katter.

Hva skjer når du ikke kan passe katten(e)?

Har du noen til å passe katten(e) når du er på ferie? Hvis ikke, har du råd til kattepensjonat?

Har du tenkt gjennom hvem du kan alliere deg med som kan overta ansvaret for katten(e) dersom det skulle skje deg noe?

Katter kan leve lenge!

Når du adopterer en katt må du være forberedt på å gi den et trygt og godt hjem til den dør av alderdom. En katt kan bli 15–20 år, så du må ha den med i alle planer videre i livet. Endringer i familien, som f.eks. familieforøkelse eller flytting, skal ikke ha noe å si for kattens fremtid. Hvis du adopterer en katt som får gå ut og inn og du skal flytte, så må du flytte til et sted du vet at det er lov og trygt for katten å fortsette å gå ut og inn som den vil. Hvis du får et nytt barn i familien, er det ingen grunn til å kvitte deg med katten.

Vurderer du kattunge?

Når du adopterer en kattunge under 5–6 måneder er det som å få en ny baby i familien. En kattunge trenger mye sosialisering og aktivisering, så du må være sikker på at du har tid til dette. Vi omplasserer derfor ikke kattunger under 5–6 måneder hvis den blir alene mer enn fire timer per dag.

En kattunge må også holdes inne til den er blitt kastrert og ID-merket, og en god stund etter dette. En katt utvikler ikke stedsans før den er rundt 8–12 måneder.

Vi omplasserer normalt ikke kattunger under 5–6 måneder til familier med barn under 6–7 år. Dette er fordi de er veldig små og skjøre når de er så unge, og ikke tåler den røffe behandlingen de ofte kan få av små barn.  Husk allikevel at det alltid er de voksnes ansvar å passe på i samværet mellom barn og katt!

Omplasseringsgebyrer

Hva dekker omplasseringsgebyret?

Vårt omplasseringsgebyr dekker som regel kun en liten del av kostnadene vi har knyttet til kattene vi tar inn og omplasserer. De fleste kattene som kommer til oss er hjemløse katter som har bodd ute hele eller deler av livet. Når katten kommer til FOD (gården eller fosterhjem) går den gjennom en helsesjekk, får vaksine og ormekur, chippes og kastreres. De aller fleste må også gjennom mer eller mindre omfattende behandling etter sykdom og/eller skade de har pådratt seg ute. Det er også kostnader knyttet til kattens opphold på FOD. På gården har vi vedlikehold og personalkostnader og i fosterhjem står FOD for alle kostnader som fôr, kattedoer, kattesand, klatrestativer, skåler osv. I tillegg til dette legges det mange timer frivillig arbeid i hver eneste katt: Innfanging, sosialisering på gården, ivaretakelse av kattene i fosterhjemmene, fosterhjemsoppfølging, adopsjonssamtaler og oppfølging ifm adopsjon – for å nevne noe.

  • Kattunger og voksne katter under 8 år: kr 2000,-
  • Eldre katter, over 8 år: kr 1500,-
  • Eldre katter, over 12 år: kr 1000,-
  • Kronisk syke katter: individuell vurdering